Modificări la acordarea creditelor de către organizațiile de creditare nebancară© agora.md

Modificări la acordarea creditelor de către organizațiile de creditare nebancară

, 6 știri, 2 vizualizări

Alte modificări prevăd restricționarea organizațiilor de creditare nebancară în a atrage fonduri rambursabile de la public. Pe de altă, li se va acorda dreptul de a contracta împrumuturi subordonate, similare practicii din domeniul bancar.  Prin modificările  aprobate de Guvern, se majorează cerințele de capital pentru aceste organizați, de la 300 de mii la 1 milion de lei. Documentul mai obligă organizațiile de creditare nebancară să prezinte rapoarte cel puțin către un birou al istoriilor de credit.

„Până în 2018, organizațiile de creditare nebancară nu au fost supuse reglementărilor și, având în vedere amploarea pe care a lut-o creditarea nebancară, considerăm că modificările promovate vor consolida sectorul de creditare, inclusiv prin atenuarea riscurilor aferente. De asemenea, vor contribui la un proces de creditare mai responsabilă a cetățenilor”, a declarat ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Oficialul a precizat că în țară activează circa 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora depășesc 10 miliarde de lei. Portofoliul de creditare însumează 9 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt credite și 1,5 miliarde lei leasing. Din totalitatea de credite acordate, 80 % revin persoanelor fizice. Cota în PIB a sectorului de creditare nebancară constituie circa 3,5%.