Moldovenii aflați peste hotare vor putea vota cu pașaportul expirat2Foto© deschide.md

Moldovenii aflați peste hotare vor putea vota cu pașaportul expirat

, 5 știri, 2 vizualizări

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat pentru IPN că Regulamentul cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării stabilește clar particularitățile organizării și desfășurării votării în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican.

„Regulamentul prevede că actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt: pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat; buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau livretul de marinar”, a precizat Dorin Cimil.

Pe 16 septembrie, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile care vor fi deschise peste hotare și în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor, pentru perioada 2018-2020, la finalizarea procedurii a fost de 60 de mii, dintre care 35 de mii sunt înregistrări noi, făcute în 2020, în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului, au vizat Italia – 12 067, Marea Britanie – 9 478, Germania – 6 423 și Federația Rusă – 6 202.