Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele, probe în ancheta privind otrăvirea cu Noviciok2Foto© jurnal.md

Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele, probe în ancheta privind otrăvirea cu Noviciok

, 6 știri, 10 vizualizări

Activistul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a anunțat că urme ale agentului neurotoxic Noviciok au fost descoperite pe corpul său. De aceea, el cere spitalului din Omsk, în care a fost internat inițial, să îi returneze hainele, pentru a fi folosite drept probe ale otrăvirii sale.

Navalnîi presupune că sursa intoxicării sunt anume hainele, care ar fi fost stropite cu Noviciok de către serviciile secrete ruse. Anterior, presa germană a scris că urme ale neurotoxinei au fost descoperite în sângele și urina opozantului, dar și pe o sticlă cu apă din care acesta a băut. Subiectul otrăvirii lui Navalnîi a fost abordat la Bruxelles în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene. Oficialii prezenți la eveniment au declarat că Rusia ar putea fi sancționată dacă nu va investiga cazul.

"Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia și am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm o implicare activă a Uniunii Europene pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să își îndeplinească responsabilitățile și să demareze o investigație transparentă și imparțială", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României.