Noi ciocniri violente în Ierusalim5Foto© deschide.md

Noi ciocniri violente în Ierusalim

, 10 știri, 16 vizualizări

Luni este programat un marș al naționaliștilor israelieni prin Vechiul Oraș, iar temerile sînt că evenimentele ar putea deveni violente. Semiluna Roșie a Palestinei a raportat șapte răniți, inclusiv patru spitalizări, după ce forțele speciale s-au confruntat cu manifestanții palestinieni în Ierusalimul de Est.

Confruntările au continuat pe timpul nopții, iar poliția a intrat în moscheea al-Aqsa din Orașul Vechi, cel de-al treilea loc sfînt din Islam, și a tras grenade asomatoare către credincioși, care au replicat prin a arunca cu pietre. Tensiunile au crescut în ultimele zile, în contextul așteptării unei decizii în instanță privind dorința autoritățile de a evacua zeci de palestinieni din cartierul Sheikh Jarrah, situat chiar în afara Vechiului Oraș. Casele lor urmează să fie date unor coloniști israelieni.

Luni se serbează Ziua Ierusalimului, care marchează aniversarea cînd trupele israeliene au capturat întregul oraș, în 1967. Poliția israeliană a permis organizarea unui marș în ciuda temerilor că parada naționaliștilor israelieni ar putea degenera în violențe cu palestinienii. Tot mai multe semne arată că violența începe să se răspîndească. Duminică seară, militanții palestinieni din Fîșia Gaza au tras patru rachete către Israel, declanșînd sirenele de raid aerian în sudul orașului Ashkelon și în zonele din apropiere, a declarat armata israeliană.