O nouă șansă pentru membrii PȘor, scos în afara legii: CC decide dacă vor putea sau nu candida la alegeri locale15Foto© zdg.md

O nouă șansă pentru membrii PȘor, scos în afara legii: CC decide dacă vor putea sau nu candida la alegeri locale

, 52 știri, 8 vizualizări

La Curte Constituțională (CC) marți, 3 octombrie, se examinează sesizarea nr. 211a/2023, în care se contestă unele prevederi care interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri.

La 28 septembrie, CC a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților fostului partid Șor, declarat neconstituțional, până la soluționarea cauzei în fond. Decizia a venit atunci la o săptămână de la pronunțarea Curții pe același subiect, când examinarea a fost sistată pentru s-a înregistrat paritate de voturi.

Mai exact, este vorba despre prevedere care stabilește că nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.