Opinie: Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare2Foto© jurnal.md

Opinie: Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare

, 5 știri, 11 vizualizări

Turul doi de scrutin a fost gestionat eficient, în ciuda lipsei unei abordări pro active din partea Comisiei Electorale Centrale(CEC) pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale. Cu toate acestea, campania a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, care au eclipsat discuțiile bazate pe politici. De asemenea, polarizarea mass-mediei continuă să fie un motiv de îngrijorare. Acestea sunt câteva constatări ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în R. Moldova (ENEMO).

Potrivit ENEMO, deși CEC a gestionat în mod eficient aspectele tehnice ale procesului electoral, nivelul general de încredere în imparțialitatea sa a fost în mod clar afectat, înainte de al doilea tur al alegerilor, din cauza abordării relativ pasive în rezolvarea contestațiilor și a sesizărilor, precum și din cauza nivelului înalt de dezacord dintre membrii săi în cele mai urgente chestiuni.

Observatorii misiunii au constatat că în timpul turului doi de scrutin au existat cazuri de transport organizat al alegătorilor și acuzații de influențare a alegerilor acestora.