Opinii: Guvernul pasează responsabilitatea negocierii contractului cu Gazprom spre MoldovaGaz© deschide.md

Opinii: Guvernul pasează responsabilitatea negocierii contractului cu Gazprom spre MoldovaGaz

, 4 știri, 5 vizualizări

Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom și să încerce obținerea unui preț avantajos pentru Republica Moldova. O spun comentatorii politici, potrivit cărora strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă. De cealaltă parte, reprezentanții puterii recunosc că prețul de achiziție a gazului în acest an va fi mai mare, iar responsabilitatea Guvernului este să ofere cetățenilor cu venituri reduse compensații, astfel încât noile tarife la căldură să nu le dezechilibreze complet bugetul, notează IPN.

Reprezentanții puterii admit că în acest an tarifele la căldură ar putea fi mai mari, iar acest lucru ar fi inevitabil în condițiile unor majorări constante pe piața internațională.

„Dacă ne uităm la problema energetică din toată lumea, știri bune nu vedem. Asta este realitatea și la asta trebuie să ne așteptăm, întrebarea este ce face Guvernul pentru cei mai vulnerabili, cum va fi compensată gaura din bugetul fiecărei familii vulnerabile, ca să nu resimtă aceste majorări atât de dureros. Dar noi nu putem influența piața mondială, putem crește salarii și pensii”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.