Parlamentul European a cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Lukașenko3Foto© unimedia.info

Parlamentul European a cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Lukașenko

, 6 știri, 16 vizualizări

Potrivit rezoluției, Parlamentul European condamnă participarea regimului lui Lukașenko la "războiul nejustificat, ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", precum și "promovarea discursului de ură, a dezinformării și a propagandei, repetînd retorica belicoasă a Moscovei".

În plus, Parlamentul European condamnă regimul lui Lukașenko pentru "livrările masive de muniții și echipamente militare către armata rusă", pentru desfășurarea și antrenarea trupelor rusești în Belarus, pentru încurajarea activităților "organizației teroriste" CMP Wagner, care este sponsorizată de Rusia.

De asemenea, Parlamentul European consideră că regimul lui Lukașenko este implicat în mutarea ilegală a 2.150 de copii, inclusiv orfani, din teritoriile ucrainene ocupate în așa-numitele tabere de sănătate din Belarus, unde sînt supuși la "rusificare" și "prelucrare ideologică". În conformitate cu Statutul de la Roma al CPI, notează rezoluția, acest lucru ar putea fi calificat drept "deportare sau transfer forțat de populație".