Patru lideri politici acuză guvernarea că utilizează „Satul European” pentru a presa primarii să treacă la PAS5Foto© politik.md

Patru lideri politici acuză guvernarea că utilizează „Satul European” pentru a presa primarii să treacă la PAS

, 8 știri, 7 vizualizări

Blocul proeuropean alcătuit din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB consideră inadmisibilă tergiversarea evaluării dosarelor depuse la Programul National „Satul European”. Deși, conform ghidului programului, evaluarea trebuie să se desfășoare într-un termen de 15 zile, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că evaluarea aplicanților la proiect va dura până la finele lunii iunie.

În acest context, Blocul celor patru partide proeuropene își exprimă îngrijoarea legată de metodele de racolare și constrângere a aleșilor locali prin intermediul pârghiilor guvernamentale. Folosirea fondurilor publice în calitate de instrument de influență politică și de șantaj asupra primarilor incomozi în scopul aderării acestora la partidul de guvernământ, crează un precedent periculos și nedemocratic de administrare a banilor publici.

Precizăm că, pe data de 20 decembrie 2023, a fost lansat Programului Național „Satul European”, ediția 2024, iar în cadrul noului apel, până la termenul limită de 29 martie 2024, primăriile din țară au putut solicita finanțare pentru soluționarea unui spectru larg de probleme de ordin local: de la aprovizionarea cu apă și construcția sistemelor de canalziare până la renovarea clădirilor publice, edificiilor sportive și a monumentelor de cultură.

Susținem proiectele de dezvoltare a infrastructurii din toate satele și orașele
Andrei Spînu,
Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB acuză guvernarea că ar…