Pe 2 aprilie este marcată Ziua mondială de conștientizare a autismului4Foto© zdg.md

Pe 2 aprilie este marcată Ziua mondială de conștientizare a autismului

, 5 știri, o vizualizare

Anual, la data de 2 aprilie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internațională de conștientizare a autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înțelegeri a autismului și de a crește nivelul de informare a publicului larg, privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora. Prin marcarea acestei zile, medicii își propun să atragă atenția, în special a părinților, asupra acestei probleme de sănătate, a simptomelor și manifestărilor maladiei, pentru a fi depistată timpuriu la copii.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naștere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc.

La copilul până la un an lipsește „înviorarea” în prezența mamei, ei nu zîmbesc la demonstrarea diferitor jucării, lipsește simțul foamei, au dereglări de somn, excitabilitate. Lipsa reacției la prezența sau absența mamei persistă și la vârste mai înaintate. Acești copii au joasă capacitatea de diferențiere a ființelor și obiectelor din jur, ei au frică de tot ce apare nou în anturaj.