Premiul Nobel pentru Fizică 2023, câștigat de trei savanți care au folosit lumina pentru a studia dinamica electronilor4Foto© moldova.europalibera.org

Premiul Nobel pentru Fizică 2023, câștigat de trei savanți care au folosit lumina pentru a studia dinamica electronilor

, 7 știri, 9 vizualizări

Cercetătorii Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier au fost recompensați marți cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, potrivit unui anunț făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, informează site-ul nobelprize.org, citat de Agerpres.

Cei trei cercetători au fost premiați pentru "metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei", potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.

Experimentele celor trei laureați au oferit omenirii noi instrumente pentru a explora universul electronilor din interiorul atomilor și moleculelor. Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier au demonstrat valabilitatea unei metode pentru a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi utilizate pentru a măsura procesul rapid prin care electronii se deplasează sau își modifică energia.