Președintele României, Klaus Iohannis, se numără printre favoriții cursei pentru funcția de președinte al Consiliului European© publika.md

Președintele României, Klaus Iohannis, se numără printre favoriții cursei pentru funcția de președinte al Consiliului European

, 4 știri, 14 vizualizări

Președintele României, Klaus Iohannis, se numără printre favoriții cursei pentru funcția de președinte al Consiliului European. Cel puțin așa susține publicația Financial Times, care anunță că, din toamnă, instituția va avea un nou șef, după ce va expira mandatul lui Donald Tusk. Liderul de la Cotroceni este membru PPE, partidul cu cele mai multe mandate în noul Parlament European.

Alți candidați la funcție ar fi premierii Belgiei, Luxemburgului și Portugaliei. Însă există o tradiție, care spune că șeful Comisiei Europene trebuie să vină din statele vestice ale UE, iar cel al Consiliului European - din estul blocului comunitar. Astfel, cel puțin teoretic, Iohannis este marele favorit la această funcție.

Nu este prima dată când președintele României este anunțat ca un posibil viitor șef al Consiliului European. Această informație a apărut și în anul trecut. Atunci, Klaus Iohannis a declarat însă că se simte bine în postura de președinte al țării vecine. La sfârșitul anului, vor avea loc alegeri prezidențiale în România. Iohannis este eligibil pentru un al doilea mandat, însă încă nu a anunțat dacă va candida.