Prețurile carburanților în Moldova continuă să crească© a-tv.md

Prețurile carburanților în Moldova continuă să crească

, 8 știri, 3 vizualizări

Urmare a monitorizării permanente a proceselor pe bursele internaționale a produselor petroliere, ANRE atestă un nou val de creștere a cotațiilor la carburanți. Drept motive de bază se prezintă creșterea cererii în regiune, stocurile globale mai reduse decît mediile ultimilor ani, dar și capacitățile tot mai limitate a rafinăriilor în raport cu cererea produselor respective pe piață.

Astfel, pentru prima dată în anul 2023, cotația Platts la benzină a depășit brusc nivelul de 1000 $/tona, iar cea la motorină este tot mai aproape de acest prag psihologic, în special după majorarea de peste 100 $/tona care s-a produs în ultimele 2 săptămîni.

Conform Reuters, petrolul Brent a depășit nivelul de 92 $/baril și înregistrează un nou record de preț pentru anul 2023. Se întîmplă după ce Arabia Saudită și Federația Rusă au continuat politicile de reducere voluntară a producției de 1,3 milioane baril/zi pînă la sfîrșitul anului, factor multiplicat și de penuriile din Libia, care a închis temporar patru dintre terminalele sale de export de petrol din cauza unei furtuni devastatoare din estul țării.