Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu agricultorii din raionul Căușeni6Foto© gov.md

Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu agricultorii din raionul Căușeni

, 8 știri, 8 vizualizări

1 februarie 2024, Căușeni – Măsurile întreprinse de Guvern în susținerea ramurii agricole, dar și soluțiile optime pentru problemele din acest domeniu au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu agricultorii din raionul Căușeni. Șeful Executivului s-a referit la acțiunile întreprinse recent de autorități pentru a ajuta financiar fermierii afectați de calamitățile naturale, înregistrate în 2022 și 2023, în zona de sud a Republicii Moldova. În acest sens, Guvernul va aloca 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție.

„Vom continua să identificăm și să alocăm resurse financiare suplimentare pentru sectorul agricol. Din păcate, schimbările climatice afectează producătorii de cereale,  în special pe cei din zona de sud. Guvernul acordă sprijin, însă în noile condiții trebuie să ne reorientăm și să accesăm programe care au ca scop investiții pe termen lung în alte domenii, cum ar fi: cel zootehnic sau sectorul vinicol. Aceste programe ne vor ajuta să ieșim din cercul vicios subvenții-cereale-export”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Un alt subiect de discuție a ținut de acțiunile imediate ale executivului în suportul concret al producătorilor de cereale din Republica Moldova. Mulți dintre aceștia se confruntă cu probleme financiare de 3-5 ani de zile, înca înainte de începutul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.