Producătorii și exportatorii de mere examinează noi strategii de export a recoltei din 20232Foto© curentul.md

Producătorii și exportatorii de mere examinează noi strategii de export a recoltei din 2023

, 4 știri, 7 vizualizări

Producătorii de mere din Moldova își ajustează strategiile de vânzări a recoltei din anul 2023. O serie de ateliere privind sezonul de marketing pentru recolta de mere 2023 și tacticile de valorificare a oportunităților de piață au fost organizate în mai multe regiuni ale țării.

Cu mici întârzieri a început sezonul de recoltare a soiurilor timpurii de mere, urmând recoltarea soiurilor târzii până în luna noiembrie. Specialiștii Asociației Moldova Fruct prognozează în anul curent o recoltă de mere de circa 548 mii tone, cu 23% mai mult față de 2022, dar cu 4% mai puțin în raport cu media din ultimii 5 ani. Se estimează că merele de soiul Idared vor constitui 19% din recolta prognozată, Golden – 19%, Gala – 13%, Florina – 7%, Granny Smith – 6%.

Prognoza recoltei de mere este una optimistă în pofida faptului că în anii 2022-2023 au fost defrișate aproximativ 2 mii ha de livezi de măr, în special soiurile de vară și livezile neproductive, în schimb au fost plantate 305 hectare de livezi de măr intensive și super-intensive. Astfel, în prezent suprafața livezilor de măr în Republica Moldova este de circa 49,2 mii hectare, dintre care 45,8 mii hectare fiind livezi pe rod.