Proiect avizat de Guvern: În Republica Moldova vor putea fi înființate crematorii umane4Foto© timpul.md

Proiect avizat de Guvern: În Republica Moldova vor putea fi înființate crematorii umane

, 5 știri, 11 vizualizări

În Moldova ar putea fi deschise crematorii umane. Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la funcționarea cimitirelor. Potrivit documentului, crematoriile vor putea fi create de către autoritățile publice centrale, locale sau în parteneriate publiceprivate. Administratorii lor vor fi obligați să stabilească regulile privind prestarea serviciului de incinerare, să întocmească registrele de evidență și arhivă, să stabilească regulile de acces în crematoriu și să asigure servicii de relații cu publicul și informarea vizitatorilor columbarelor.

IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: „Proiectul aduce unele abordări noi pentru R Moldova cum ar fi, înființarea și funcționarea crematoriilor, incinerarea, osuarul, urna funerară în conformitate cu cele mai bune practici internaționale. Astfel, este necesar de a crea un sistem complex de gestionare a cimitirelor, crematoriilor, de la înființarea lor, administrarea, până la închiderea și desființarea acestora”.

Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane vor putea amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate.