Radu Marian declară că un nou mecanism de compensare pentru consumul de gaze naturale va fi aprobat până la sfârșitul lui iulie© noi.md

Radu Marian declară că un nou mecanism de compensare pentru consumul de gaze naturale va fi aprobat până la sfârșitul lui iulie

, 6 știri, 13 vizualizări

Proiectul privind compensațiile la gaz a fost deja elaborat de Guvern și urmează a fi aprobat până la sfârșitul lunii iulie. O spune deputatul PAS, Radu Marian, potrivit căruia în acest an de compensații vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste. Gradul de vulnerabilitate energetică va fi stabilit în funcție de veniturile familiei și de numărul de membri. În același timp, opoziția extraparlamentară spune că o nouă majorare a tarifului la gaz se va reflecta automat în prețul produselor alimentare, întrucât agenții economici nu beneficiază de compensații din partea statului, notează IPN.

Majorarea tarifului până la 23,57 lei pentru un metru cub de gaz, fără TVA inclus, va însemna o nouă lovitură atât pentru bugetul cetățenilor, cât și pentru bugetul de stat, spun experții. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în condițiile în care Guvernul va fi în incapacitate de a identifica bani pe plan extern, compensarea tarifului la gaz va deveni o povară pentru actuala guvernare.

„Noi suntem între o decizie proastă și una foarte proastă. Dacă nu majorăm tariful, se acumulează datorii, dacă majorăm tariful el va fi 26 de lei. Anul trecut, gazul s-a scumpit, dar lemnele au rămas la prețul 800-1000 de lei pentru 0,8 m3. Anul acesta s-au scumpit și lemnele până la 3000 de lei. Totuși, încălzirea cu lemne, oricum e mai avantajoasă decât gazul.