Raportul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, audiat în Parlament5Foto© politik.md

Raportul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, audiat în Parlament

, 8 știri, 3 vizualizări

Potrivit RAPORTULUI de activitate al instituției pentru anul 2023, peste 1 000 de persoane fizice s-au adresat autorității. Astăzi, documentul a fost prezentat în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), în baza petițiilor înregistrate, în 356 de cazuri au fost demarate controale privind legalitatea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal. Datele arată că cei mai mulți petiționari au sesizat cazuri de prelucrare a datelor cu caracter personal în lipsa consimțămîntului sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video / audio, precum și prelucrarea datelor cu caracter personal în mediul online și mass-media.

Totodată, anul trecut, au fost constatate 187 de cazuri de încălcare a prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal. În rezultat, au fost dispuse măsuri de constrîngere precum suspendarea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, distrugerea / ștergerea datelor cu caracter personal prelucrate cu încălcarea prevederilor legale, precum și încetarea operațiunilor.