Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna8Foto© publika.md

Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna

, 10 știri, 6 vizualizări

Republica Moldova a recepționat ieri primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. E vorba de 50.400 de doze de vaccin, donate prin intermediul Platformei COVAX. Dozele de vaccin au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică și urmează să fie distribuite proporțional în toate centrele de vaccinare din țara noastră.

Vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile.

Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice, acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.