Republica Moldova ocupă locul cinci în lume după volumul exporturilor de nuci5Foto© agora.md

Republica Moldova ocupă locul cinci în lume după volumul exporturilor de nuci

, 8 știri, 3 vizualizări

Republica Moldova se află pe locul cinci în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar în 2020, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone. 79% din exporturile de nuci sunt orientate spre țările UE, iar principalele state importatoare sunt Franța, Germania, Olanda, România și Austria. Cultura nuciferă constituie 5% din volumul exporturilor horticole, astfel înregistrând o valoare monetară de 50% din acestea. Nucicultorii cred că volumul exporturilor ar putea crește și mai mult, de la 120 de milioane de dolari, în prezent, până la 200 de milioane.

Nuciculotrii consideră că cea mai mare oportunitate care există pentru acest sector horticol este faptul că țara noastră este în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume și anume Uniunea Europeană, cu aproape 40% din importurile totale din lume.

Specialiștii cred că ar fi nevoie de extinderea gamei de produse nucifere care sunt exportate, menționând că Republica Moldova are un potențial mare în acest sens, care poate fi valorificat.