Republica Moldova și Ucraina vor fi incluse în coridorul vertical de gaze naturale al Europei Centrale și de Sud-Est4Foto© ziarulnational.md

Republica Moldova și Ucraina vor fi incluse în coridorul vertical de gaze naturale al Europei Centrale și de Sud-Est

, 12 știri, 19 vizualizări

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va participa pe 19 ianuarie la lucrările Ședinței Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), în cadrul căreia R. Moldova și Ucraina vor adera la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, conform unui comunicat de presă emis de Minister.

Odată cu aderarea Moldovei și Ucrainei, coridorul vertical va urma traseul gazoductului transbalcanic, care merge din Ucraina până Grecia, în sens revers. Coridorul vertical de gaze a fost anunțat pentru prima dată în 2016 de către operatorii rețelelor de gaze din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria.

Conceptul de coridor vertical nu este un proiect tradițional de conductă unică, ci un sistem care conectează rețelele naționale de gaze existente și alte infrastructuri de gaze pentru a asigura tranzitul gazelor și pentru a contribui astfel la securitatea energetică, notează Ministerul Energiei de la Chișinău.