Rusia, condamnată la CEDO în două cauze din Transnistria. Moscova, obligată să achite victimelor 38.600 de euro4Foto© agora.md

Rusia, condamnată la CEDO în două cauze din Transnistria. Moscova, obligată să achite victimelor 38.600 de euro

, 7 știri, 7 vizualizări

Federația Rusă a fost condamnată la CtEDO în alte două cauze din regiunea transnistreană. Autoritățile de la Moscova sunt obligate să achite 38,6 mii de euro în favoarea a doi bărbați care au fost condamnați în stânga Nistrului. Cauzele se referă la plângerile reclamanților cu privire la condițiile inumane de detenție, detenția ilegală, confiscarea ilegala a bunurilor, dar și lipsa unor remedii eficiente cu privire la plângerile acestora.

Potrivit Promo-LEX, primul reclamant a fost arestat de structurile de forță din stânga Nistrului în anul 2008, fiind acuzat de tentativă de omor. La 5 iunie 2009, acesta a fost condamnat de  pretinsele instanțe locale la 11 ani de privațiune de libertate. Reclamantul a solicitat anularea condamnării sale în fața Curții Supreme de Justiție (CSJ) a Republicii Moldova.

Printr-o scrisoare din 10 mai 2010, CSJ a returnat recursul său fără examinare, invocând lipsa competenței de a examina hotărârile pronunțate de  pretinsele instanțe din regiunea transnistreană. Ulterior, acesta s-a plâns la CtEDO.