Rusia condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate a fermierilor din raionul Dubăsari3Foto© deschide.md

Rusia condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate a fermierilor din raionul Dubăsari

, 9 știri, 8 vizualizări

Potrivit Promo-LEX, Înalta Curte a recunoscut Federația Rusă vinovată de violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CEDO.

„Consecințele abuzurilor din anul 2004 comise de către administrația secesionistă, care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora se resimt și la momentul de față. Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile aflate în proprietate privată, totuși încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, susține Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX.

Curtea a dispus încasarea prejudiciului de 63.000 de euro pentru cei 42 de reclamanți și suma de 4.000 de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.