Rusia și China au respins prin veto un demers al SUA ca ONU să acționeze în conflictul dintre Israel și Hamas2Foto© publika.md

Rusia și China au respins prin veto un demers al SUA ca ONU să acționeze în conflictul dintre Israel și Hamas

, 4 știri, 18 vizualizări

Rusia și China au respins, miercuri, prin veto un demers al SUA pentru ca Consiliul de Securitate al ONU să acționeze în conflictul dintre Israel și Hamas, solicitând pauze în lupte pentru a permite accesul ajutorului umanitar, protejarea civililor și oprirea înarmării Hamas și a altor militanți din Fâșia Gaza, conform Reuters, citat de ziare.com.

Statele Unite au prezentat sâmbătă un proiect de rezoluție, în contextul în care protestele la nivel mondial au crescut din cauza agravării crizei umanitare și a numărului tot mai mare de morți în rândul civililor din Gaza. Statele Unite au făcut această mișcare la doar câteva zile după ce au respins prin veto un proiect axat pe probleme umanitare din partea Braziliei, argumentând că este nevoie de mai mult timp pentru diplomația condusă de SUA.

Textul inițial al SUA a șocat mulți diplomați prin faptul că a afirmat fără menajamente că Israelul are dreptul de a se apăra și a cerut Iranului să înceteze să mai exporte arme către grupurile militante. Acesta nu includea un apel la pauze umanitare pentru accesul ajutoarelor. Dar a atenuat în mare măsură textul final care a fost supus la vot.