Sala funerară din Cimitirul Evreiesc din sectorul Buiucani va fi restaurată4Foto© politik.md

Sala funerară din Cimitirul Evreiesc din sectorul Buiucani va fi restaurată

, 6 știri, 11 vizualizări

După 80 de ani de paragină, sala funerară a cimitirului evreiesc din Capitală va fi restaurată și va avea inclusiv un muzeu. Pentru asta Statele Unite au oferit un grant în valoare de 200 de mii de dolari. Banii vor fi alocați din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, notează TV8.md

„Acest proiect este un exemplu concret al respectului poporului american pentru cultura și istoria diversă a poporului Moldovei. Comunitatea evreiască din Moldova continuă să aducă contribuții extinse pentru societate și dezvoltarea țării. Sperăm că comnservarea beit kaddishim îi va permite să își îndeplinească din nou funcția sa importantă în această comunitate”.

„Sala funerara din cimitirul evreiesc, de pe strada Milano din Chișinău, a fost construita la începutul anilor 1900. Clădirea fost grav afectata în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Urmele gloanțelor pot fi văzute și acum pe pereți și uși. Nici după război edificiul nu a avut o soartă mai bună, el a fost lăsat de izbeliște, iar accesul in interior este interzis din cauza riscului mare de prăbușire”.