Senatul SUA a aprobat o strategie de securitate pentru Marea Neagra© deschide.md

Senatul SUA a aprobat o strategie de securitate pentru Marea Neagra

, 5 știri, 6 vizualizări

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi seara, 27 iulie 2023, legea privind autorizarea bugetului apararii SUA (National Defense Authorization Act / NDAA). In cadrul NDAA, a fost aprobat si proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen si Mitt Romney”, se arata intr-o informare a Ambasadei Romaniei in SUA.

„Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirma statutul Marii Negre de regiune de importanta geostrategica critica si deschide calea unei noi ere a angajarii SUA in zona. De asemenea, Senatul american exprima, in premiera, prin aprobarea legii mentionate, sustinerea puternica pentru un angajament comprehensiv al SUA in regiunea Marii Negre, impreuna cu aliatii si partenerii, in domenii strategice precum: securitate si aparare, economie, energie sau rezilienta democratica” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul Romaniei in Statele Unite.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege privind bugetul Statelor Unite aprobat de Senat urmeaza a fi mediat, in continuare, in cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobata deja in Camera Reprezentantilor. Amintim ca, un proiect de lege similar Black Sea Security Act se afla in procedura legislativa si in Camera Reprezentantilor, ceea ce ofera perspective favorabile pentru ca si textul acestuia sa fie preluat in cursul procedurii de mediere in versiunea finala a NDAA care va fi trimisa spre promulgare Presedintelui SUA.