Singurul aparat modern de radioterapie din țară nu funcționează4Foto© agora.md

Singurul aparat modern de radioterapie din țară nu funcționează

, 6 știri, 5 vizualizări

IMSP Institutul Oncologic anunță că punerea în funcțiune a acceleratorului liniar „Clinac” se va realiza în perioada apropiată. Reprezentanții instituției anunță că etapa de achiziție s-ar fi finalizat cu succes fiind desemnat furnizorul pieselor necesare, chiar dacă potrivit portalului achiziții.md procedura de achiziție nu a fost finalizată. Reacția a venit la scurt timp după publicarea articolului „De trei luni, singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova e defectat”.

„Acceleratorul Liniar Clinac DHX este un sistem complex foarte sofisticat și complicat în întreținerea tehnica și într-adevăr la moment unical în Republica Moldova. Pentru deservirea tehnica a acestui dispozitiv este nevoie în mod special de intervenția specialiștilor instruit și acreditat de uzina producătoare, în cazul nostru Varian Medical Systems SUA.

Piesele defectate au fost identificate de către inginerii din SUA în colaborare cu Agentul Economi responsabil de mentenanța acestui dispozitiv. Din momentul defectării dispozitivului au fost îndeplinite toate acțiunile necesare, în termenii legislativi de achiziționare a pieselor.