SIS: Peste un miliard de lei a cheltuit Rusia pentru destabilizarea situației din R. Moldova4Foto© zdg.md

SIS: Peste un miliard de lei a cheltuit Rusia pentru destabilizarea situației din R. Moldova

, 9 știri, 3 vizualizări

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a susținut astăzi un briefing privind rezultatele operațiunii complexe a SIS de stopare a acțiunilor ostile ale Federației Ruse și ale unor grupuri criminale îndreptate împotriva ordinii de drept, democrației și Constituției Republicii Moldova. Potrivit lui Musteață, banii oferiți de Rusia pentru destabilizarea situației din R. Moldova se ridică la peste un miliard de lei.

„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a RM, în special Găgăuzia, interferența Federației Ruse în procesul electoral din RM, propaganda și alterarea spațiului informațional, operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a declarat șeful SIS.

Acesta a mai spus că R. Moldova nu este singura țară supusă agresiunii hibride din partea Federației Ruse și că tot mai des asemenea avertizări sunt enunțate de statele partenere.