Solstițiul de vară: Astăzi este cea mai lungă zi din an4Foto© timpul.md

Solstițiul de vară: Astăzi este cea mai lungă zi din an

, 6 știri, 7 vizualizări

Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopții fiind de numai 8h 28m.

Potrivit informațiior de pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu", în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.

Pămîntul execută atît o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cît și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pămîntului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, trnsmite Noi.md cu referire la hotnews.ro.