Spania confisca bijuterii antice de aur in valoare de 60 de milioane de euro care au fost furate din Ucraina4Foto1Video© publika.md

Spania confisca bijuterii antice de aur in valoare de 60 de milioane de euro care au fost furate din Ucraina

, 5 știri, 14 vizualizări

Unsprezece bijuterii din aur care aparțin patrimoniului istoric al Ucrainei, cu o valoare estimată la peste 60 de milioane de euro, au fost găsite în Spania, unde traficanții urmau să le vândă ilegal în Madrid, a anunțat luni poliția spaniolă, citată de AFP, potrivit observatornews.ro.

Bijuteriile, “de mare valoare istorică și economică”, dispăruseră în urmă cu mai mulți ani, după ce fuseseră expuse într-un muzeu din Kiev între 2009 și 2013, a precizat poliția într-un comunicat. Cele mai multe dintre ele au fost confiscate în septembrie în cursul unei operațiuni a poliției împotriva unei “rețele implicate în traficul ilegal de bunuri culturale din Ucraina”, a precizat aceeași sursă.

Trei spanioli și doi ucraineni au fost arestați în timpul operațiunii, care a fost efectuată cu ajutorul autorităților ucrainene, precum și al celor din Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și Cipru. Cele unsprezece bijuterii, printre care se numără coliere, cercei și o centură împodobită cu capete de berbec, aparțin culturii greco-scitice din secolele al VIII-lea și al IV-lea î.Hr.