Statul a preluat controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării4Foto© realitatea.md

Statul a preluat controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării

, 6 știri, 17 vizualizări

Astfel, zăcămintele de hidrocarburi (zăcămîntul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcămîntul de petrol/țiței „Văleni” din raionul Cahul) vor reveni în proprietatea statului, ca urmare a încetării dreptului de folosință a hidrocarburilor de către Compania „Redeco” L.T.D. din SUA, preluat ulterior de către compania „Valiexchimp”.

Urmează a fi transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice drepturile patrimoniale asupra edificiilor, instalațiilor, materialelor, bunurilor mobile/imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor. Dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane va fi acordat Întreprinderii de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”.

Totodată, documentația geologică și tehnică de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, pașapoartele sondelor, rapoartele săptămînale privind exploatarea sondelor vor fi transmise de la compania „Valiexchimp” către Ministerul Mediului, și anume Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.