Suedia devine oficial al 32-lea stat membru al NATO4Foto© moldova.europalibera.org

Suedia devine oficial al 32-lea stat membru al NATO

, 7 știri, 4 vizualizări

Aderarea Suediei la NATO are loc dupa o lupta aspra si negocieri indelungate cu unii membri ai Aliantei. Steagul albastru-galben suedez urmeaza sa fie ridicat in fata sediului NATO la Bruxelles. Rusia a amenintat saptamana trecuta sa ia ”contramasuri” impotriva aderarii Suediei la NATO, care vor depinde de ”conditiile si amploarea integrarii Suediei in NATO”.

Aderarea Suediei, dupa cea a Finalandei, anul trecut, inseamna ca toate tarile de pe malul Marii Baltice - cu exceptia Rusiei - sunt de-acum membre ale Aliantei Nrd-Atlantice. Suedia si Finlanda, in pofida faptului ca erau apropiate militar de Statele Unite prin faptul ca fac parte din Uniunea Europeana (UE), au preferat, istoric, sa stea departe de Alianta, formata in timpul Razboiului Rece impotriva Uniunii Sovietice (URSS).

Suedia contribuie la forte interntaionale de mentinerea pacii, insa nu a mai fost implicata in vreun razboi de la un conflict cu Norvegia in 1814. Helsinki si Stockholmul si-au anuntat in acelasi timp candidatura la aderarea la NATO in 2022, in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia. Finlanda a obtinut aderarea la Alianta in aprilie, insa procesul de aderare a Suediei a fost blocat de negocieri cu Turcia, care acuza aceasta tara nordica de ingaduinta fata de activisti kurzi refugiati pe teritoriul sau, considerati teroristi de catre Ankara.