UE condamnă reprimarea manifestațiilor din Belarus și cere numărarea “exactă” a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale4Foto© deschide.md

UE condamnă reprimarea manifestațiilor din Belarus și cere numărarea “exactă” a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale

, 8 știri, 6 vizualizări

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni reprimarea manifestațiilor din Belarus, cerând numărarea „exactă” a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale desfășurate în ajun în fosta republică sovietică și la care președintele în exercițiu Aleksandr Lukașenko a revendicat o victorie zdrobitoare, relatează Agerpres.ro.

„Hărțuirea și reprimarea violentă a manifestanților pașnici nu-și au locul în Europa. Fac apel la autoritățile din Belarus să vegheze ca voturile de la alegerile de ieri să fie numărate cu exactitate și făcute publice”, a transmis președinta Comisiei Europene pe Twitter.

Un mesaj similar a venit și din partea șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a condamnat „violența disproporționată și inacceptabilă din partea statului împotriva manifestanților pașnici”, adresând totodată un avertisment autorităților de la Minsk.  „Vom continua să urmărim îndeaproape evoluția situației pentru a evalua modul în care să-și orienteze UE răspunsul și relațiile cu Belarus, ținând cont de evoluția situației”, a atenționat Borrell.