Un general american crede că regiunea Mării Negre va fi, cel mai probabil, viitorul teatru de conflict dintre NATO și Rusia2Foto© deschide.md

Un general american crede că regiunea Mării Negre va fi, cel mai probabil, viitorul teatru de conflict dintre NATO și Rusia

, 6 știri, 24 vizualizări

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei și a Ucrainei, țări riverane Mării Negre, susține generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 și 2017 a fost comandant al Forțelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit NATO de la Londra ar trebui să acorde mai mult atenție problemei legate de securitatea în regiunea Mării Negre, deoarece Alianța Nord-Atlantică nu dispune de o prezență avansată sporită (Enhanced Forward Presence, eFP) adaptată acestei zone, potrivit agenției de presă ucrainene DSnews.

În acest context, el a subliniat importanța regiunii Mării Negre în protejarea flancurilor estic și sudic ale NATO. ' Este necesară o discuție în cadrul Alianței, care să ducă la formarea unei idei clare că regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică', a afirmat Ben Hodges.

'Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spațiu, unde noi (NATO) suntem în situație de rivalitate (cu Rusia). Ucraina are un rol esențial în zona Mării Negre, de fapt, tocmai din această cauză Rusia a anexat Crimeea pentru că de acolo (din peninsulă) poate atinge 97% din coasta Mării Negre cu diverse tipuri de armament', a explicat Ben Hodges într-un interviu acordat la începutul săptămânii agenției de presă citate.