Un român ar fi ținut moldoveni în „sclavie” pe șantierele din Franța. Gestionarul a câștigat 14 milioane de euro4Foto© publika.md

Un român ar fi ținut moldoveni în „sclavie” pe șantierele din Franța. Gestionarul a câștigat 14 milioane de euro

, 5 știri, 8 vizualizări

Un român, care locuia în Franța, conducea o rețea de criminalitate organizată, implicată în trafic de migranți, trafic de persoane și exploatarea forței de muncă, fraude și spălare de bani. Acesta a fost descoperit în urma unei anchete complexe realizată de poliția franceză, precum și cea din România și R. Moldova. Oamenii legii au constatat că mai mulți lucrători moldoveni erau exploatați în construcții, iar pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de membrii rețelei.

Ancheta a început în 2018 când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți, potrivit Europol. Erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în construcții, în Franța, scrie digi24.

Rețeaua criminală le-a oferit migranților moldoveni cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrându-le pașapoartele reale drept garanție. Majoritatea migranților aveau un nivel scăzut de educație, foarte vulnerabili. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.