Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea morii de vânt din satul Gaidar4Foto1Video© agora.md

Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea morii de vânt din satul Gaidar

, 5 știri, 5 vizualizări

O moară de vânt în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele, din satul Gaidar, raionul raionul Ceadîr-Lunga, va fi restaurată și conservată cu finanțarea Uniunii Europene, în cadrul Programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite IPN.

Moara datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost funcțională până în anul 2005. PNUD precizează într-un comunicat de presă că  asemenea mori mai sunt patru în toată Republica Moldova, iar dintre acestea doar cea din Gaidar este în stare bună, comparativ cu celelalte. Unicitatea morii de vânt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Schițele de proiect pentru restaurarea morii din Gaidar au fost deja elaborate. În urma procesului de restaurare și conservare, moara va deveni din nou funcțională. Ea își va redeschide ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. pentru ei vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primărie.