Vadim Brânzan | Aproape 70 de milioane de dolari pentru construcția drumurilor rămân neutilizate2Foto© noi.md

Vadim Brânzan | Aproape 70 de milioane de dolari pentru construcția drumurilor rămân neutilizate

, 4 știri, 11 vizualizări

„Banii pur și simplu stau neutilizați. Probabil, e mai ușor să iei bani din buget și să-i folosești cum crezi că ar fi de dorit să-i utilizezi, pe când Banca Mondială vine cu anumite condiții de transparență, de echitate, concurență etc”, a afirmat ministrul.

Vadim Brânzan spune că bani pentru construcția drumurilor sunt, dar că drumarii nu i-au folosit. „S-au focusat pe așa-zisul proiect „Drumuri bune”. Nimeni nu este împotrivă ca să avem drumuri foarte bune în sate - și spre cimitir, și spre școală, însă felul cum a fost gestionat acest program indică mai multe lucruri: au fost vulnerabilizați primarii care erau nevoiți, practic, să vină în capitală să ceară bani cu mâna întinsă și pentru favoruri politice. În plus, alocarea de fonduri între diferite localități a trebuit să fie redistribuit”, a declarat ministrul.

Ministrul anunță că de anul viitor modul de finanțare se va schimba: Fondul Rutier va avea un cont unic pe care îl vor putea vedea drumarii și vor înțelege de ce sumă pot dispune pentru construcția drumurilor. Totodată, finanțarea drumurilor locale se va face direct prin intermediul administrației publice locale de nivelul unu sau doi.