Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Comisia Europeană analizează o posibilă prelungire a unui plafon la prețul gazelor naturale

23 oct. 2023,, 09:00   Externe
2331 0

Comisia Europeană analizează o posibilă prelungire a unui plafon la prețul gazelor naturale. Demersul are loc pe fondul îngrijorărilor că sabotajul conductei din Marea Baltică și conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la iarnă, scrie Rador.

Astfel, scrie sursa citată, Executivul comunitar urmează să prezinte luna viitoare o propunere în acest sens, alături de alte măsuri în domeniul energiei.

Plafonarea prețului gazelor naturale a fost adoptată în primăvară, în condițiile în care Germania și Austria s-au opus inițial, de teamă că măsura va distorsiona piețele și va agrava problemele cu aprovizionarea.

Comisia Europeană susține că nu există indicii referitoare la existența unor efecte negative după intrarea în vigoare a plafonării și, în plus, prețul gazelor naturale este acum cu aproape 90% sub nivelul la care era anul trecut.

Mai mulți diplomați europeni au declarat că, deși prețurile la energie au scăzut și depozitele de gaze sînt pline, livrările din această iarnă ar putea fi afectate de războiul dintre Israel și Hamas și de potențiale acte de sabotaj asupra infrastructurii de gaze.


Într-un document trimis recent la Bruxelles, inițiat de Austria și semnat de alte zece state, se cere un accent mai mare pe energia din surse regenerabile.

De asemenea, Germania și Franța presează Executivul comunitar să prelungească prevederile privind ajutoarele de stat, care permit guvernelor să îi sprijine pe consumatorii afectați de prețurile mari la energie din cauza războiului. Aceste măsuri ar urma să expire pe 31 decembrie.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?