Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

A murit legendarul agent sovietic George Blake

26 dec. 2020,, 14:30   Externe
7086 1

Fostul spion britanic George Blake, care prin convingerile sale, a trecut de partea spionajului sovietic de la MI-6, a murit la vîrsta de 98 de ani, a anunțat purtătorul de cuvînt al Serviciului rus de informații externe (SVR) al Rusiei, Serghei Ivanov.

"Astăzi, legendarul ofițer de informații (...) George Blake, nu mai este. El ne-a iubit sincer țara, a admirat realizarea poporului nostru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a spus Ivanov.

Pe 11 noiembrie, George Blake, care a primit numele rus de Gheorghe Ivanovici, a împlinit 98 de ani.

Fost membru al rezistenței în Olanda în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, în timpul Războiului Rece, George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea.

El a furnizat numele a sute de agenți KGB și a dezvăluit existența unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a spiona sovieticii.


Denunțat de un agent dublu polonez, a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie. El reușește să scape de închisoarea Wormwood Scrubs cinci ani mai tîrziu, în 1966, folosind o scară din funie, și a fugit în Uniunea Sovietică, traversând Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG).

Sărbătorit ca erou la Moscova, a fost distins cu gradul de colonel de serviciile de informații rusești. În ciuda căderii URSS căreia își dedicase viața, nu și-a regretat niciodată acțiunile.

George Blake a fost ultimul supraviețuitor al unei faimoase generații de agenți dubli britanici, „cârtițe” pe care URSS a reușit să le recruteze în plin Război Rece.

El a fost decorat cu Ordinul Lenin, Steaua Roșie, Războiul Patriotic de gradul I, "Pentru curaj personal", Ordinul Prieteniei, multe medalii, precum și insignele ”Colaboratorul de onoare a securității statului” și ”Pentru serviciul de informații” (cu numărul de ordine 1).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?