X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Alegeri prezidențiale în Belarus

9 aug. 2020,, 10:15   Externe
2488 0

Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, potrivit sputnik.md.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.


În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?