Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

China declarată că prietenia cu Rusia este "solidă ca o stîncă" și că mediază deja în conflictul din Ucraina

7 mar. 2022,, 22:30   Externe
3637 0

Prietenia dintre China şi Rusia este "solidă ca o stîncă", iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sînt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmînd în acelaşi timp că Beijingul deja "face oficii de mediator" în conflictul din Ucraina, potrivit EFE.

Cooperarea între cele două state aduce beneficii şi bunăstare ambelor popoare, a declarat şeful diplomaţiei chineze în conferinţa sa de presă anuală pe marginea sesiunii Adunării Naţionale a Poporului (ANP, parlamentul) care se desfăşoară în această săptămînă la Beijing, transmite Agerpres.ro.

China "face deja oficiile de mediator" între Ucraina şi Rusia, a afirmat Wang Yi, subliniind că Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenţă umanitară ce "nu poate fi politizată", potrivit EFE.

"Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cît sînt mai multe divergenţe, cu atît este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor", a menţionat ministrul chinez de externe.

Pînă în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina - a evitat să utilizeze cuvîntul "invazie" - insistînd atît asupra "respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", cît şi asupra atenţiei ce trebuie acordată "cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate", notează EFE.


Pe de altă parte, China a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sînt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi, citat de Reuters.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?