X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4020

Cum răspunde Ministerul Infrastructurii la anunțul despre protestele transportatorilor

30 oct. 2023,, 16:20   Politică
2390 0

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a oferit o reacție pentru Noi.md la anunțul Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) de a organiza acțiuni de protest în perioada imediat următoare.

Potrivit instituției, transportul rutier modern este una dintre prioritățile Planului Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.

APOTA a menționat că a recepționat joi de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) proiectrul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere (CTR) în redacție actualizată. Asociația s-a arătat dezamăgită de faptul că propunerile membrilior acesteia au fost respinse de minister.

"Așa cum am promis, echipa minsterului lucrează la modificarea cadrului legal, astfel încît oamenii să aibă acces la transport de calitate. Proiectul Codului este la avizare repetată, conform procedurii. Anunțul despre inițierea procedurilor de elaborare a fost publicat încă în 2021. Așadar, nu vorbim despre o inițiativă, despre care nu s-a știut, dar despre un proces firesc.

Draft-ul documentului a fost pus în discuție de mai multe ori în ședințe și fiecare parte vizată a avut posibilitatea de a se expune pe marginea textului, or, ministerul a asigurat un proces transparent în acest sens", au precizat pentru Noi.md reprezentanții MIDR.


Mai mult, potrivit Alinei Pisica, consilierul ministrului Andrei Spînu, înainte de a fi prezentat Executivului, a fost făcută sinteza obiecțiilor și proiectul Codului a fost retransmis părților pentru eventuale comentarii.

"În plus, conform legislației în vigoare, dacă proiectul este transmis spre avizare repetată, autoritatea publică care a elaborat proiectul actului normativ poate solicita avizarea acestuia în termen restrîns. De asemenea, votarea în Guvern nu reprezintă faza de aprobare a proiectului - vor urma dezbateri și pe platforma parlamentară.

O bună parte din propunerile transportatorilor au fost acceptate și, de fapt, unele dintre acestea chiar au stat la baza modificăriii Codului. În asemenea condiții, nu sînt înțelese indignările Asociației și reproșurile în adresa MIDR", a punctat consiliera ministrului.

Amintim că potrivit președinteleui APOTA, Oleg Alexa, "MIDR în mod conștient creează situații care vor genera litigii similare precedentelor CtEDO în urma cărora Republica Moldova deja a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor fundamentale". "Această poziție a MIDR nu lasă transportatorilor altă cale decît cea a protestelor".

APOTA, în următoarele zile, după consultarea transportatorilor va anunța perioada și modul de desfășurare a protestelor împotriva inițiativei MIDR.

2
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?