Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon, despre declarația lui Sandu privind Transnistria: Este o greșeală gravă

21 noi. 2020,, 11:30   Politică
10778 22

Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat sever la declarația președintelui ales, Maia Sandu, privind retragerea pacificatorilor din Transnistria și și-a exprimat speranța că Rusia va ajuta în continuare poporul moldovenesc.

Declarația a fost făcută de Dodon într-un interviu acordat postului de televiziune NTV Moldova, transmite sputnik.md.

"Am văzut astăzi, ea deja spune că pacificatorii trebuie să fie alungați urgent de pe Nistru. Ce înseamnă asta? Și că ucrainenii trebuie să facă presiuni mai dure asupra Transnistriei, Donbass și așa mai departe. Care fel de apel este acesta al președintelui ales? Într-o țară în care conflictul transnistrean nu este rezolvat, unde 35% din populație este vorbitoare de limbă rusă. Consider că este o greșeală gravă", a declarat Dodon.

Igor Dodon este convins că majoritatea populației dorește o politică externă echilibrată, nu o prietenie cu unii împotriva altora. Actualul președinte speră că Federația Rusă va manifesta înțelepciune și va continua să ajute poporul moldovenesc.

Dodon a amintit că a reușit să-i convingă pe partenerii ruși să nu impună restricții asupra exportului de mărfuri în Federația Rusă, cînd în Moldova vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a fost declarată persona non grata.


Șeful statului a spus că foarte mulți producători agricoli îl întreabă dacă va reuși să se înțeleagă cu Vladimir Putin ca piața rusă să fie deschisă în continuare pentru țara noastră. De asemenea, Dodon a menționat că speră că, indiferent de declarațiile Maiei Sandu și ale altora, se va reuși menținerea actualului guvern orientat spre parteneriatul strategic și cu Occidentul și cu Estul.

Igor Dodon a numit drept unul dintre principalele cauze ale înfrîngerii sale la alegerile prezidențiale, votul de protest legat de problemele acumulate în țară în ultima perioadă. De asemenea, în opinia șefului statului, în urma alegerilor trecute există și un factor pozitiv.

El a numit votul cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc peste hotare, unul geopolitic. Președintele a declarat că echipa sa a înregistrat și mai multe cazuri de transport și mituire a cetățenilor moldoveni peste hotare.

Actualul șef de stat a promis să conteste rezultatele alegerilor cu toate mijloacele legale disponibile, însă a declarat că nu intenționează să organizeze proteste împotriva rezultatelor alegerilor.

Igor Dodon este de asemena convins că fără Partidul Socialiștilor nu vor reuși să dizolve parlamentul și să numească alegeri anticipate.

"Fără noi, socialiștii, ei nu vor dizolva nimic. În Parlament, cel puțin 35-40 de deputați nu vor alegeri anticipate. Pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie ca noi să fim de acord. Pentru a anunța alegeri anticipate, în primul rînd noi și PAS trebuie să avem o poziție coordonată", a menționat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?