X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Flenchea: Decizia de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE va fi una pur politică

1 dec. 2023,, 08:45   Politică
2971 2

Decizia privind acordul Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE va fi una pur politică.

Există mai multe scenarii, unul dintre care presupune amînarea luării acestei decizii. Declarații în acest sens au fost făcute de ex-vicepremierul Reintegrării, expertul în securitate, Alexandru Flenchea, informează jurnal.md.

„Nota pentru tema de acasă ne-a fost dată de Comisia Europeană, mai departe urmează decizia pur politică, decizia celor 27 de șefi de state și guverne din UE. Fiecare are propria agendă, propriile probleme, propriile viziuni privind viitorul UE. Pe 15 decembrie vom vedea care este nota dată diplomației moldovenești, pentru că să convingi liderii țărilor UE, ține de diplomație. Cînd vorbesc de diplomației, în ultimul rînd vorbesc de Ministerul de Externe proriu-zis. E vorba de ministrul de Externe, șefa statului, premier, toți cei care reprezintă țara, care vorbesc cu omologii lor din țările membre ale UE”, a declarat Alexandru Flenchea.

Expertul a adăugat că trebuie să luăm în calcul mai multe scenarii.

„Nu e neapărat că răspunsul va fi simplu – da sau nu. Nu putem scoate din calcul nici scenariul că nu va fi luată nicio decizie. Decizia ar putea fi amînată pînă după alegerile Parlamentului European, pînă cînd se formează o nouă Comisie, un nou șef al diplomației UE. Probabil va fi cea mai dificilă deciziei a Consiliului privind inițierea negocierilor de aderare, pentru că e vorba de Ucraina. Întrebarea deschisă e dacă Moldova și Ucraina vor fi abordate la pachet sau ca două dosare separate”, a spus Alexandru Flenchea.

3
6
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?