X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Noi detalii despre „tentativa de puci anticonstituțional”

18 feb. 2020,, 14:08   Politică
3391 1

Membrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, Dinu Plîngău, cere convocarea tuturor deputaților care au făcut parte din această structură, pentru a „identifica soluții juridice de a prezenta raportul în plen”.

Președintele acestei comisii, deputatul Mihai Popșoi, și-a dat demisia în decembrie 2019 și aceasta nu a mai ajuns să prezinte un raport în plenul Parlamentului.

Potrivit lui Plîngău, Parlamentul R. Moldova trebuie să adopte o hotărîre, care poate avea consecințe juridice pentru toți cei implicați în tentativa de uzurpare a puterii în stat, ziarulnational.md.

Acesta a mai adăugat că anterior au fost audiați toți angajații Curții Constituționale, iar în urma acestor audieri membrii Comisiei au depistat o serie de încălcări de procedură în procesul adoptării actelor emise de CC în perioada 7-14 iunie, precum și exercitarea anumitor ingerințe de ordin politic sau străine prevederilor constituționale.

„Comisia a aflat despre existența unei persoane intermediare între judecătorii CC și Vladimir Plahotniuc, persoana în cauză fiind apropiată lui Dorin Damir, finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc. Este de menţionat că niciun judecător al CC nu s-a prezentat la şedinţele Comisiei de anchetă, cu toţii refuzînd categoric să fie audiaţi”, a amintit Plîngău astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.


Acesta a mai adăugat că mandatul Comisiei a expirat, dar asta nu înseamnă că nu trebuie de prezentat un raport complet în Parlamentul R. Moldova. Mai mult, Plîngău spune că nu are acces nici la materialele acumulate pînă acum, pentru a face un raport de alternativă.

La rîndul său, liderul PPDA, Andrei Năstase, a ținut să arunce săgeți către partenerii de la PAS, din cauza cărora nu a fost posibil ca această Comisie de anchetă să-și ducă la bun-sfîrșit lucrările.

Și vicepreședintele PPDA, Alexandr Slusari, a pasat o parte din vină și pe fostul președinte al Comisiei de anchetă, Mihai Popșoi, care a preferat să-și dea demisia. „Comisiile de anchetă conduse de membrii PPDA au insistat și au reușit să prezinte rapoartele în legislativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?