Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Agricultorii au pichetat sediul Ministerului Agriculturii. Ce i-a nemulțumit

31 aug. 2023,, 14:40   Societate
2921 0

Una din condițiile pentru obținerea subvențiilor a devenit mărul discordiei între fermieri și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Mai exact, este vorba despre un document prin care agricultorii trebuie să justifice deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor agricole afectate de calamitățile naturale, transmite noi.md cu referire la Moldova1.md.

„Forța Fermierilor" susține că autoritățile și-ar dori în acest mod să saboteze procesul acordării ajutorului. Nemulțumirea i-a adus astăzi pe mai mulți membri ai asociației, fermieri din mai multe localități, în fața ministerului Agriculturii. Între timp, ministrul Bolea susține că documentele prezentate de agricultori vor exclude riscul de prejudiciere a bugetului statului.

„Acțiunile și măsurile întreprinse de autorități pînă în prezent nu corespund realităților și situației în care s-a pomenit sectorul agricol în ansamblu. Se solicită agricultorilor un mecanism destul de anevoios pentru a accesa și a solicita acest ajutor”, a spus Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Fermierilor.

„Juridic nu trebuie de prezentat extrase. De unde a apărut această cerință? Iată ei zic de recomandările Curții de Conturi. Am citit foarte atent acest document. Este „fault” cei ce afirmă cei de la AIPA. Da, ei recomandă ca documentele să fie confirmative pentru numerele cadastrale, dar nu este indicat că trebuie să fie anume extrase, nu este indicat că trebuie să fie pe fiecare parcelă, cu numele fiecărui proprietar, asta au născocit cei de la AIPA”, a declarat Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.


Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a explicat că milioanele de lei alocați fermierilor trebuie să fie repartizate transparent. Mai mult, doar 5% din agricultori vor fi verificați dacă dețin în proprietate sau în arendă o anumită suprafață de teren.

„Este vorba de un regulament care repartizează 200 de milioane. Ce se cere din partea agricultorului? Să vii să ne confirmi că tu deții în proprietate, sau contract de arendă pentru suprafața lucrată de tine și de la Primărie să vii cu un certificat prin care tu arăți acele suprafețe cu numerele cadastrale. Sunt bani publici și evidența contabilă, evidența documentală și documentele în sine sînt obligatorii. AIPA nu va merge la toți să verifice, dar aleatoriu vor fi aleși 5% din agricultori”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, verificarea terenurilor agricultorilor e o practică normală și va preveni prezentarea documentelor false, astfel ca banii să fie repartizați corect.

„Au fost, spre exemplu, așa-numiții cetățeni care au băgat acte false, care au băgat documente false și au primit total nemeritat banii din acel ajutor de stat din cei 324 de mii. Și eu cred că aceste măsuri pe care le aplică AIPA, reieșind din recomandările care poartă caracter obligatoriu pentru executare în cazul AIPA, vor îmbunătăți cadrul legal și, mai mult ca atît, va aduce echitate, claritate și transparență în luarea deciziilor”, a adăugat ministrul.

În data de 21 august, Guvernul a aprobat alocarea de resurse financiare în valoare de 200 de milioane de lei pentru fermierii afectați de crizele din anul 2022. Executivul a aprobat și Regulamentul de repartizare a celor 4000 de tone de motorină, donată de Romînia.

Potrivit ministerului Agriculturii, pînă la data de 29 august, pentru ajutorul financiar au fost depuse 75 dosare, iar pentru a primi motorină - 6 cereri.

Dacă primesc bani, agricultorii trebuie să demonstreze că sînt cei mai bun în producerea, comercializarea produselor și respectarea regulilor. Cel puțin asta susține economistul Viorel Chivriga, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

De asemenea, Civriga spune că statul nu dispune de resurse financiare în limitele care sînt distribuite în țările UE, însă cele existente trebuie să fie distribuite la cei care merită.

„Situațiile în care sînt blocate unele artere internaționale, cînd vin tractoarele în fața Guvernului de la Chișinău, eu le consider ca neadmisibile în situația dată și mai ales că aici există și pericolul politizării unor astfel de situații, luînd în calcul că în toamnă avem alegeri locale. Subvenționarea în țară trebuie să fie, în primul rînd, un exercițiu de onestitate, un exercițiu util și să aducă beneficiu pentru toți. Ceea ce avem noi trebuie să fie distribuit la cei care merită și părerea mea este că agenții economici trebuie să vină anume cu partea lor de responsabilitate”, a declarat Viorel Chivriga, expert în domeniul economiei.

4
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?