X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Cînd va fi ales președintele Academiei de Științe a Moldovei

26 mar. 2019,, 18:20   Societate
2414 0

Candidatura academicianului Ion Tighineanu la funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei va fi supusă votului pe data de 9 aprilie, în cadrul Adunării Generale a AȘM.

Conform statutului AŞM, votul este secret, iar președintele se consideră ales dacă pentru o candidatură a votat majoritatea simplă a membrilor prezenți la ședință. Totodată, Adunarea se consideră deliberativă dacă la ea participă 2/3 din membri, transmite IPN.

Academicianul Mitrofan Ciobanu, președintele Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al AŞM, a spus într-o conferință de presă că toate etapele privind desemnarea candidatului au fost respectate cu strictețe și au fost transparente. Conform statutului AŞM, candidatul la funcția de președinte este propus de către trei secții ale Academiei. O secție poate înainta mai multe candidaturi, pentru care votează în cadrul unei adunări. Învingător iese candidatul care acumulează cele mai multe voturi.

Două din cele trei secții au votat deschis pentru singura candidatura propusă, Ion Tighineanu. Votul a fost secret doar în cea de-a treia secție, unde a fost propusă și o a doua candidatură, dar care s-a retras, a comunicat Mitrofan Ciobanu.

Președintele comisiei a mai spus că în Republica Moldova există un grup restrîns de academicieni, cinci la număr, care să corespundă tuturor cerințelor pentru a candida la funcția de președinte al Academiei de Științe. Cea mai potrivită candidatură este cea a academicianului Ion Tighineanu, în prezent președinte interimar al instituției. Ion Tighineanu are peste 700 de publicații, șase mii de referințe, a subliniat Mitrofan Ciobanu.


Președintele AŞM se alege din rîndul academicienilor. Candidatul trebuie să aibă cel mult 65 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?