X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Ministerul Educației vrea ca mai mulți tineri să-și continue studiile în țară

5 sep. 2023,, 17:13   Societate
5816 0

Ministerul Educației și Cercetării își propune să crească pînă la 75 de procente numărul absolvenților de liceu care aleg să-și continue studiile în Republica Moldova, afirmă ministrul de resort, Dan Perciun.

Oficialul a declarat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova că jumătate dintre absolvenții liceelor din țară aleg să-și continue studiile peste hotare.

Pentru a-i încuraja să rămînă acasă este nevoie de creșterea atractivității studiilor și a programelor universitare, a mai subliniat ministrul.

„Ne propunem să creștem ponderea celor care aleg să învețe în Republica Moldova. Depinde foarte mult de prestigiul universităților de la noi din țară, de calitatea studiilor oferite, de reputația pe care o au, condițiile de studii pe care le pot oferi și trebuie să intervenim pe toate aceste aspecte. Ministerul Educației de cîțiva ani implementează în parteneriat cu Banca Mondială un proiect de modernizare a universităților. Sînt circa 25 de milioane de euro puse la dispoziție pentru modernizarea condițiilor de studiu, dotarea cu laboratoare, se dezvoltă noi licențe care să-i convingă pe unii inclusiv să revină de peste hotare pentru a face studiile în Republica Moldova”, a declarat Dan Perciun.

Amintim că, potrivit unei analize efectuate de expertul economic, Veaceslav Ioniță, Republica Moldova ar avea aproximativ 90 de mii de studenți. Dintre aceștia, în sistemul de învățămînt superior din țară sînt peste 50 de mii de studenți, iar aproximativ 35 de mii s-ar afla peste hotarele Republicii Moldova.


Expertul susține că, în prezent, se atestă o tendință de scădere a numărului de studenți din țară și o creștere a celor care aleg să-și continue studiile peste hotare.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?