Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Zeci de artişti au organizat o paradă a portului popular în capitală

1 iul. 2018,, 12:45   Societate
1905 0

Chişinăul a îmbrăcat aseară straie naţionale. 35 de ansambluri folclorice din România, Ucraina şi Moldova au participat la Festivalul Neamului "Ştefan cel Mare şi Sfînt", care se desfăşoară de trei zile în Capitală.

Îmbrăcaţi aşa cum se obişnuia acum sute de ani, artiştii au organizat o paradă a portului popular pe străzile oraşului.Cu muzică şi în paşi de dans, participanţii au mers pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt. Unii au străbătut sute de kilometri pentru a-şi putea etala cu mîndrie costumele tradiţionale purtate pe timpuri în zonele pe care le reprezintă.

Locuitorii capitalei au rămas impresionaţi de cele văzute. "E foarte frumos, un obicei care a apărut acum recent, şi e un obicei foarte frumos". "E frumos. Tradiţiile trebuie neapărat păstrate."În Grădina Publică, artiştii au susţinut un concert. "Formaţia folclorică "Opicuţele", de la Cimişlia, satul Nou. Am adus în scenă, un obicei din părţile noastre - Claca, Claca la prăşit. Vom prăşi şi vom cânta.

"Evenimentul este organizat de Centrul Cultural European "Dacia", cu susţinerea Primăriei Municipiului Chişinău. "Vin să ne aducă, să ne spună încă o dată că suntem neam, şi trebuie să ne păstrăm datinile, trebuie să ne păstrăm tot ce avem mai sfânt lăsat de strămoşii noştri", a spus specialistul principal politici şi tineret din cadrul DGEST, Larisa Macarenco. Festivalul, aflat la a V-a ediţie, se va încheia în data de 2 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?