04:42:22 27.04.2024
Stiri

Juncker: „România AVANSEAZĂ mai repede decât majoritatea ţărilor din UE. Uşa rămâne întotdeauna deschisă altor state”

Știri 10.05.2017 20:31 Vizualizări2577 Autor: Ziarul National
Juncker: „România AVANSEAZĂ mai repede decât majoritatea ţărilor din UE. Uşa rămâne întotdeauna deschisă altor state”


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent joi în România, unde va susţine un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. De asemenea, Juncker are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu.

Înainte de a porni spre Bucureşti, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului „Adevărul“.

1. Domnule Preşedinte, fiţi binevenit în România. Prima mea întrebare este legată de percepţia pe care o parte a opiniei publice din ţara mea căreia îi este teamă că, într-un viitor apropiat, va lua naştrere o Europă cu mai multe cercuri concentrice, pe mai multe nivele, cu un "nucleu dur" din care compatrioţii mei să fie excluşi, din acel moment statutul lor fiind acela de "cetăţeni de rangul doi". Ce aveţi să le spuneţi?

Preşedintele Juncker: Mă bucur că sunt din nou în România. Am amintiri din România care preced cu mult mandatul meu ca preşedinte al Comisiei. Am fost întotdeauna şi sunt în continuare alături de România pe drumul ei european. Acesta este motivul pentru care nu pot accepta să se vorbească de cetăţeni de prim rang sau de al doilea rang. Aşa ceva nu poate exista în Europa. Există doar cetăţeni europeni - şi sunt cu toţii de prim rang ! Viitorul României este unul european, iar viitorul Europei trebuie să fie şi românesc. Astăzi mă aflu în România pentru că vreau să ascult ceea ce voi, românii, vă doriţi pentru viitorul Uniunii noastre şi pentru că vreau să vă încurajez să vă asumaţi responsabilitatea pentru construirea acestui viitor. Viziunea mea asupra Europei este una în care toţi mergem înainte împreună. Cu toate acestea, după cum ştiţi prea bine, nu toţi înaintăm întotdeauna cu aceeaşi viteză. Dar, departe de a rămâne în urmă, în ultimii ani România a fost în avangardă, în domenii în care alte ţări au ales să stea deoparte. În ultimii zece ani, România a participat la aproape toate proiectele care au implicat o cooperare consolidată, optând pentru conlucrarea cu grupuri mai mici de ţări, fie pentru înfiinţarea unei Curţi europene în materie de brevete, pentru armonizarea legislaţiei privind divorţul sau pentru înfiinţarea unui Parchet european cu rolul de a combate fraudele care prejudiciază bugetul UE.

Chiar dacă România avansează mai repede decât majoritatea ţărilor, există totuşi o singură Uniune, şi uşa rămâne întotdeauna deschisă altor state care, mai târziu, vor dori să participe. Nu văd niciun motiv de teamă. Dimpotrivă, aceasta este o lume a posibilităţilor, şi o Europă cu viteze diferite este mult mai bună decât o Europă fără nicio viteză, ori care stă pe loc. Sper că, pe durata şederii mele în minunata dumneavoastră ţară, voi avea posibilitatea de a discuta aceste lucruri cu poporul român.

2. Domnule Preşedinte, există totuşi o bază reală pentru acest sentiment de excluziune pe care-l resimt compatrioţii mei. Să începem prin a vorbi de cererea făcută de ţara mea de a face parte din Spaţiul Schengen, proiect în care am investit mult pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice. Am făcut tot ce trebuia şi am făcut şi bine, iar Comisia Europeană, Parlamentul European au spus şi au repetat acest lucru. de mai multe ori. Si, totuşi, nu s-a întâmplat nimic. Iar acum românii se întreabă, după părerea mea pe bună dreptate, DE CE? Care este răspunsul dvs.? Puteţi oare indica un orizont real de timp pentru rezolvarea acestei probleme?

Preşedintele Juncker: Încă din prima zi a mandatului meu, am spus în mod clar că doresc ca acest lucru să se realizeze pe timpul cât voi fi preşedinte al Comisiei. Opinia Comisiei este că România a îndeplinit toate condiţiile necesare aderării la Schengenul. România este pregătită să intre în spaţiul Schengen. Comisia pe care o conduc, şi eu personal vom insista în acest sens. Dar mingea este acum în terenul statelor membre, pentru că, până la urmă, decizia nu o ia Comisia, ci Consiliul - in care statele membre sunt reprezentate - prin vot unanim. Puteţi în continuare să contaţi pe mine că voi rămâne de partea României. Cred că am dovedit, în anii trecuţi, că vom lupta pentru ca românii să beneficieze de drepturi egale în Europa. La fel am procedat în cazul acordului comercial dintre UE şi Canada, când i-am solicitat premierului canadian Trudeau să se angajeze că va ridica obligativitatea vizei pentru cetăţenii români şi bulgari, ca răspuns la semnarea de către state a acordului comercial.

De la 1 mai, faptul că românii pot călători în Canada fără viză a devenit realitate, şi pe bună dreptate. Comisia va face demersuri şi va acţiona ca un intermediar onest în chestiunea privind aderarea la spaţiul Schengen. De asemenea, aveţi şi dumneavoastră un rol de îndeplinit: recent, România a făcut importante demersuri bilaterale în relaţia cu celelalte state membre. Aceasta este abordarea corectă şi, dacă România continuă să acţioneze în acelaşi mod, cred că va adera foarte curând la spaţiul Schengen.

Citeste mai mult AICI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md